NUNO FONTARRA

MECANOO

Mecanoo är den holländska arkitektbyrån som återkommande får i uppdrag att gestalta de mest prestigefulla byggnaderna, världen över. Just nu pågår bland annat produktionen av två av Asiens största kulturkomplex. Miljövänlig design och teknik utforskas ständigt liksom det sociala ansvaret som enligt Mecanoo är tätt sammanflätat ”Hållbarhet är vårt sociala ansvar”, deklarerar de.

PLÅT17 gästas av Nuno Fontarra, Mecanoo, som tar oss med bakom kulisserna i skapandet av flera innovativa och skulpturala projekt så som:

National Kaohsiung Centre for the Arts (Wei-Wu-Ying) i Kaohsiung, Vietnam. Ett kulturkomplex om 141 000 kvadratmeter innehållande flertalet olika arenor och hallar för konsert, opera, kongress och bibliotek. Centret har inspirerats av intilliggande parkens Banjanträden och med det subtropiska klimatet i åtanke har byggnaden fått en böljande form och öppen struktur som låter luften flöda fritt genom passagerna. För att förverkliga idén om ett sömlöst men starkt och hållbart yttre, tog man hjälp av holländska skeppsbyggare.

Three Cultural Centers & One Book Mall är ett 99 000 kvadratmeter stort centrum för kultur i Kinesiska staden Shenzhen. Fyra volymer skapar tillsammans en 400 meter lång enhet där metallfasaden med rundade former för ihop och omsluter den gedigna mötesplasten.

Library of Birmingham i Birmingham, England, är ”folkets palats” och har med sin utmärkande cirkelmönstrade fasad blivit en tydlig signalbyggnad. De sammankopplade metallcirklarna knyter an till både hantverket i stålindustrin och de lokala kvarterens historia av guld- och silversmide. Med omdömet BREAM excellent spelar fasaden en viktigt roll både som direkt solskydd och värmereflekterande liksom för den naturliga ventilationen.

Three Cultural Centers & One Book Mall
Foto: Mecanoo

Library of Birmingham
Foto: Mecanoo

National Kaohsiung Centre for the Arts
Foto: Mecanoo