SANDWICH

DEN GYLLENE FJÄRILEN

Välkomnande bankontor med ekonomisk sandwichlösning i lyxförpackning.

Material

PAROC Smooth 200 mm med tre olika isoleringsutföranden, AST-S, AST-F och AST-T.

Val av fasad

Projektet genomfördes som en samverkansentreprenad ihop med Svenska Hus och MVB. Projektet hade en kort tidplan och en begränsad budget och vi beslutade redan i program/kalkylskede att ytterväggen skulle byggas av sandwichelement. Ett rent sandwichelement signalerar oftast industrifastighet. I detta fallet skulle vi signalera bank/mäklare och vi beslutade därmed att vi skulle klä fasaden.

Inspiration till fasad

Byggnaden formade sig tidigt till att i plan påminna om en fjäril som inbjudande öppnar sina vingar. Byggnadens mitt utgör fjärilens ryggrad och är packad med våtutrymmen, pentry och teknik. De båda vingarna frigörs på så sätt till moderna och helt flexibla kontorslokaler. De två entrégavlarna utgör en öppen och välkomnande tolkning av det moderna bankkontoret, fjärran från gammaldags, slutna bankvalv som vi tidigare varit vana vid. Fasadvalet av en gyllene plåt fick därmed en dubbelbottnad betydelse, dels i form av en gyllene fjäril och som symbol för bank/mäklare.

Val av infästningar

Skruvade i 20 mm Hattprofil. Hattprofil i sin tur skruvad i sandwichelement.

Val av bearbetning

Plåten klipptes i olika längder: 600/400/200. Bockades därefter med följande djup: min 20 mm/max 50mm

Fasadens förändringsprocess

Plåten i sig förändras inte över tid. Dock ligger huset i anslutning till hårt trafikerade leder, vilket resulterar i att huset/plåten blir smutsig och tappar sin lyster. Det kräver förmodligen ett visst underhåll för att bibehålla en gyllene karaktär.

NAMN Markus Bergerheim
PROJEKT Den gyllene fjärilen, Swedbank & Fastighetsbyrån, Frölunda
SLUTFÖRT 2015
ARKITEKTBYRÅ Liljewall arkitekter

Den gyllene fjärlien av Liljewall arkitekter. Foto: Bert Leandersson

 

Färdigheter

Upplagt på

januari 4, 2016