PLÅTPRISET 2017

TILL FÖRSTBERG LING FÖR HOUSE FOR MOTHER

I dag, den 16 mars, arrangerades arkitekturdagen PLÅT17 för tionde året i följd. I Münchenbryggeriet i Stockholm bjöds över 300 arkitekter på inspirerande föreläsningar om metallfasadernas möjligheter. För sjätte året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick till Förstberg Ling för ”House for mother”.

PLÅTPRISET delas ut av PLÅT-seminariet* och tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

I år föll valet på Förstberg Ling för ”House for mother”. En byggnad som lyfter det vackra i det enkla.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att just fasaden uppmärksammas. Det är den del av huset som kan upplevas som provocerande och skulle kunna vara mer omstridd. Det känns kul att så många uppskattar den, säger Björn Förstberg.

Juryns motivering:
PLÅTPRISET 2017 tilldelas en byggnad, eller snarare en personlighet, som med ett stillsamt trots tagit sin jordlott i anspråk. Tack vare sin litenhet och enkelhet väcker den frågor gällande det invanda, det brukliga. En tradition utmanas, med en annan tradition. Genom smarta val av material och ytdisposition tillåts det provocerande anspråkslösa bli uttrycksfullt och livfullt. Byggnadens såväl yttre som inre färgas av dygnets varierande ljus och omgivningens skiftande årstider. Färger, ljus, skuggor och glans följer naturens val på denna kameleont.

Skräddarsydd funktionalitet för en mycket välbekant själ, tillför värme och mening åt varje detalj. Upphovsmännens goda förmåga att lyssna in och samverka kring behov, uttryck och tekniska detaljer summeras i tre sammanlänkade volymer, vilka står för ett lyhört skapande och ett personligt uttryck.

Arkitekt: Förstberg Ling
Hyresgäst:
Maria Grahn
Byggherre:
Maria Grahn
Entreprenör:
JS Byggnads AB
Metallfasad:
Plannja Sinus 18, Blank aluminium

Kontakt:
Björn Förstberg, Förstberg Ling, 073-0556559, bjorn@forstbergling.com.
Åsa Ragnarsson, producent PLÅT17 (Far from standard), 0708-80 82 19, asa@farfromstandard.se.

PLÅT17* är ett samarbete mellan några av plåtbranschens ledande företag; Plåt & Ventföretagen, Rheinzink, Bevego,  Plannja, Aurubis, Heco, Paroc, SSAB, Roofac Safety och Aperam.

Om Plåtpriset:
PLÅTPRISET är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen utdelas en gång per år i samband med PLÅT-seminariet.

 

VINNARE AV PLÅTPRISET 2016 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2015 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2014 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2013 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2012 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2011 >>

Björn Förstberg, Förstberg Ling, mottog förutom mässingsdiplom och blommor även PLÅTPRISET skapat av konstnären Marie Louise Kold. Foto: Felix Gerlach.

House for Mother, Förstberg Ling. Foto: Markus Linderoth

House for Mother, Förstberg Ling. Foto: Markus Linderoth.
Klicka här för att ladda ned högupplösta bilder.